Избор занимања ПДФ Штампа Ел. пошта

Како изабрати занимање - за будуће средњошколце

Налазиш се пред избором занимања и школе. Пред тобом је важан корак који ће утицати на твоју будућност.

Иако у данашње време први избор занимања и није више «избор за читав живот», то је ипак значајан корак који битно утиче на будућност и може да трасира пут за будуће одлуке у вези са твојим образовањем или каријером.

Дошао је прави тренутак да почнеш да размишљаш о избору занимања. Време које сада уложиш у процену својих интересовања, способности и других личних особина може да ти уштеди много времена и да ти омогући много више задовољства од учења и рада у времену које ће тек доћи.

ФАКТОРИ ИЗБОРА ЗАНИМАЊА

Правилно одабрано занимање је оно за које појединац може да се определи  и са успехом да постиже најбоље резултате и да има задовољства.

Да би се правилно изабрало занимање неопходно је водити рачуна о следећим факторима:

ИНТЕРЕСОВАЊА И ЖЕЉЕ -  од тога зависи шта особа хоће да ради. То је основни фактор. Бољи  успех се постиже ако се ради оно што се жели, али само интересовања не могу бити гаранција за успех на послу.

СПОСОБНОСТИ од њих зависи ште особа може да ради. Ту спада општа интелигенција, математичка ( лако и брзо оперисање бројевима), просторна оријентација ( способност просторног представљања, сналажења и оријентисања ), вребалне пособности ( вештина говорног изражавања, разумевања и баратања речима ), психомоторна способност  ( спретност руку, прстију, шаке ).

ОСОБИНЕ ЛИЧНОСТИ – шта ће неко одабрати зависи од тога какав је. Потребно је водити рачуна да ли је човек: савестан, одговоран, истраја, стрпљив, тачан, прецизан, реалан, радознао, комуникативан, друштвен, отворен, срдачан, повучен, нервозан, агресиван, издржљив, упоран...

ЗДРАВЉЕ – веома важан фактор. Постоје занимања у којима не би могла да ради особа са равним табанима, кривом кичмом, слабим видом и слухом, алергијама на боје и испарења, слабим плућима, особе којима дрхте руке, које пате од вртоглавице, имају страх од висине...

ПОЗНАВАЊЕ МРЕЖЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА -  важно је знати које средње школе постоје, услови уписа, предмети који се изучавају, трајање, могућности запошљавања после завршетка, могућности даљег школовања...

ПОЗНАВАЊЕ ЗАНИМАЊА -  неопходно је познавати занимање за које се особа опредељује: шта се ради, чиме се ради, на чему се ради, шта се од радника захтева у погледу рада и здравља, услови рада, способности, особине личности, позитивне и негативне стране занимања

ДРУШТВЕНЕ ПОТРЕБЕ – веома је важно знати да ли се жељено занимањетражи ији не, да ли се после школовања може запослити, колико је тражено неко занимања.

Приликом опредељивања за заминање неопходно је све ове фактор узимати у обзир и тако направити добар избор.

 

Анкета

Коју средњу школу желиш да упишеш?
 

Посетиоци

Имамо 33 гостију на мрежи

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Template