Историјат школе ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 23 фебруар 2011 14:04

Основна школа Вук  Караџић“ је по досадашњим подацима најстарија школа у Чачку. Почела је да ради као четвороразредна школа у приватној згради 1809. године. На иницијативу учитеља и општинских структура 1903. године саграђена је и отворена нова школска зграда (зграда Економске школе) у којој је настављен даљи рад. На предлог Савета за просвету и културу Народног одбора градске општине Чачак на својој 43. седници одржаној 29. 8. 1955. године донето је РЕШЕЊЕ којим се Основна школа Вук Караџић“ у Чачку прераста у Прву осмогодишњу школу. Формирање је извршено припајањем ученика и ученица дотадашње Основне школе Вук Караџић“ и једног дела ученика и ученица I до IV разреда Мушке и Женске гимназије у Чачку. На предлог Савета за просвету НОО Чачак 10. 4. 1959. године доноси се РЕШЕЊЕ којим се школи враћа првобитни назив Основна школа Вук Караџић“ Чачак. Нова школска зграда која је пројектована за оптималан рад са око 800 ученика саграђена је и пуштена у рад 1963. године и од тада па до данашњих дана настава се одвија у том простору.  

Од 1963. године па до данас, дакле 2011. године број ђака је варирао и у једном периоду досегао до 1876 ученика када је школа морала наставу да организује у три смене. Од тада број ученика константно опада, у једном периоду врло изражено, а у последњих неколико година нешто умереније. Данас се настава у школи одвија у знатно повољнијим условима, организована је и кабинетска настава из физике, хемије, биологије, музичког васпитања, информатике и рачунарства, ликовне културе, техничког и информатичког образовања  и још неких предмета, тако да су услови за рад добри.

На богатом путу својих образовних, културних и васпитних прегнућа школа је оправдала своју намену и истакнуто место у школству Србије. У њеним аналима увек су остајале будућим генерацијама драгоцене поруке и примери озбиљног рада и лепих постигнућа. Школа је временом постала савремена институција која корача у будућност чврсто ослоњена на вредности достигнуте у претходном периоду.

Резултатима своје праксе, низом новина у раду, које су добиле највиша друштвена и стручна признања, школа је на најбољи начин нашла своје место у преображајима нашег друштва корачајући у савремену школу.

Бројни успеси на такмичењима знања и на спортским теренима обележила су успон  ове школе, а постигнућа њених наставника и ученика донела су школи и бројна друштвена признања и углед.

Из историјата школе важно је споменути да је школа награђена Вуковом наградом; Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима; Октобарском наградом града Чачка, да је школски лист Вуковац“ био најбољи школски лист у земљи и да је добијено низ савезних и републичких признања и награда из појединих наставних области  (саобраћаја, техничког образовања, физике, биологије, математике и других). Познате личности које су се школовале у овој школи су биле: Филип Филиповић, Владислав Петковић-Дис, Ратко Митровић, Милица Павловић и многе друге.


Последње ажурирано четвртак, 10 новембар 2011 17:30
 

Анкета

Коју средњу школу желиш да упишеш?
 

Посетиоци

Имамо 26 гостију на мрежи

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

Template