VukKaradzic.jpg

 

Школски лист

„Вуковац“ – Најбољи школски лист


На шестом Сајму школског издаваштва који је одржан у петак, 27. 04. 2018. године у ОШ "Кирило Савић" у Ивањици лист наше школе "Вуковац" проглашен је најбољим школским листом у категорији основних школа Моравичког управног округа.

Још једном смо добили потврду за наш рад и креативност. Поносни смо и наставићемо да приређујемо дивне садржаје и да преко нашег школског листа завирите у наше разреде, препуне смеха, знања и пријатељства.

Стручни жири Шeстог сајма овe годинe јe први пут до одлукe о најуспeшнијим издањима дошао на основу прeцизно дeфинисаних критeријума врeдновања, којe јe припрeмила Данијeла Ковачeвић Микић, просвeтни савeтник, а којe ћe у нарeдном пeриоду бити достављeнe школским тимовима ради унапрeђивања.

Сврха избора најуспeшнијих издања нијe такмичeњe ради такмичeња, вeћ зајeдничко унапрeђивањe квалитeта рада у свим областима - стога вeрујeмо да ћe напомeнe чланова жирија, датe на бодовним листама, бити драгоцeна подршка у даљeм унапрeђивању квалитeта школских издања.

 

Настанак школског листа „Вуковац“

Први број „Вуковца“ изашао је на 8 страна у новембру 1969.године поводом Дана школе. Он је покренут са циљем да буде литерарно информативни лист ученика наше школе. Тај први број је уредио главни и одговорни уредник професор Радослав Бабић, а уредник је био наставник Грујица Лазаревић. Годинама касније главни и одговорни уредник био је проф.Милојко Недовић, који је дао огроман допринос овом листу.

Лист је подстицао и развијао литерално стваралаштво код ученика. На његовим странама налазиле су се песме, приче, интервијуи са познатим писцима и песницима као нпр. Миром Алечковић, Десанком Максимовић, Мирославом Антићем, Добрицом Ерић и другим познатим личностима. Такође су нас радовале и странице на којима је било доста хумора и забаве.

Наш школски лист „Вуковац“ је годинама добијао многе награде, похвале и признања. Проглашен је најбољим листом у Југославији још далеке 1976.године.

 

Из Редакције листа издвајамо најважније савете

Вукови савети за успешно пријатељство

Иако је прошло 180 година од како је Вук Караџић на Цетињу у Црној Гори објавио Народне српске пословице,оне живе до данас.

 • Погача се пријатељу штеди - Да би пријатељство било истинско и право, неопходно је разумети да његов смисао и лепота лежи у дељењу – дељењу среће, љубави, најлепших животних тренутака, али и дељењу оних не тако лепих – туге, несреће, патње.
 • Ради као мрав – Да бисмо постали истински пријатељи, неопходно је да вредно и марљиво радимо, разговарамо, сваким даном боље се упознајемо, међусобно помажемо, саветујемо и постепено градимо трајан однос поверења и сигурности. Тако ћемо добити пријатеља за цео живот.
 • И браћа се сваде – Ниједно пријатељство није савршено. Сукоби, неслагања су саставни део односа између два пријатеља, а право пријатељство опстаје, сазрева и траје без обзира на несугласице.
 • Један, али вриједан – Није битно колико пријатеља имамо, већ је битно колико су они прави и искрени пријатељи.
 • Ако је мучно дати, није искати – Треба увек помоћи пријатељу када је у невољи јер никад не знамо када ћемо се ми наћи у таквој ситуацији.
 • Теже је пријатељство задржати него започети –Лако је звати се пријатељем, али тешко је бити пријатељ
 • Ето поља, а ето и коња – Са пријатељима треба гајити однос међусобне здраве конкуренције, обостраног напретка и прихватања туђег успеха.
 • Љетној облачини и зимској ведрини не ваља вјеровати – Не треба свима слепо веровати и наивно се поверавати, већ треба тражити правог, истинског пријатеља који је спреман да помогне. Свака тица свом јату лети – Пријатељ је подршка, уточиште, сигурна лука.

 

 

Из Редакције листа издвајамо најлепше песме

У сваком броју настојимо да обезбедимо занимљиве текстове. Ту су и ваше песме, приче, цртежи, фотографије, награде и признања. Вуковац вам поново отвара врата наше школе. Одшкрините их и уђите. Завирите у наше разреде, препуне смеха, знања и пријатељства.
Уживајте у читању.


СНАГА ДОБРОТЕ

Дај ми део срца свога,
дај ми део среће с лица.,

доброта је дар од Бога,
а љубав је моћна клица,

што нас мами, што нас зове
да ширимо срећне руке,
у победе води нове,
уз веселе милозвуке.

Кад ми пружиш део среће
коју у свом срцу кријеш,
и оно ће бити веће
све што дајеш то и добијеш.

Ко за ближњег љубав има
да подржи и оснажи,
и за себе међ’ другима
нека исту правду тражи.

Од искона закон траје
од када је света, века.
Ко доброту другом даје,
има право да је чека.

   Александра Дашић VIII6


Друго место на конкурсу „Снага доброте“ који је организовало Коло српских сестара и Министарство просвете.


ЋИРИЛИЦА - СРПСКО ПИСМО

Ћирилицу, српско писмо,
заборавили никад нисмо,
чувамо је већ дванаест векова,
негујемо та дивна слова.

Ћирилицу у срцу носимо,
кад је пишемо, ми се поносимо,
Ћирилицу, печат српски,
кад читамо, ми нисмо мрски.

Пишемо је тако лако
да је чита то зна свако,
писана и штампана слова
блистају се и сјаје као нова.

   Никола Брковић VIII3


Часопис Вуковац из 2022. можете погледати ОВДЕ.

 

 • У новембру 1984. године наш Вуковац је имао овакву насловну страницу.
 • Четири месеца касније, марта 1985. године Вуковац поново излази са новим садржајима.
 • Изабрали смо нека издања Вуковца како бисмо неке од вас подсетили на то време. Овај Вуковац је штампан у новембру 1987.године.
 • У мају 1990.године излази Вуковац, а на насловној страни пише "Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба", надам се да се слажете.
 • Насловна страница Вуковца из новембра 1995.године.
 • После више година Вуковац излази у потпуном новом руху и са новим садржајима, у новембру 2011.године.
 • Већ у новембру 2012.године Вуковац је много модернији, са више садржаја, док ученици и наставници једва чекају да га прелистају.
 • Насловна страница Вуковца из 2013.године је овако изгледала, а можда препознате и неко ваше дете.
 • Креативност је све присутнија и 2014.године, а наставници се труде да заједно са ученицима припреме што богатије садржаје.
 • Насловна страна Вуковца из новембра 2015.године.
 • Прво издање Вуковца у јануару 2017.године.
 • Друго издање Вуковца у новембру 2017.године.