VukKaradzic.jpg

 

Разредна настава

РАД У РАЗРЕДНОЈ НАСТАВИ


Разредна настава у нашој школи орјентисана је ка УЧЕНИЦИМА, који се налазе у центру дидактичког троугла, тј. наставног процеса.


УЧИТЕЉИ подстичу њихове интелектуалне, физичке и социјалне вештине и помажу им да своје потребе за сазнавањем задовоље личном активношћу. Зато се трудимо да наша школа буде место у које ће ученици радо да долазе.


ЦИЉ нам је да их припремимо за живот и створимо грађане који мисле.


Kреирамо своје учионице и школу као подстицајну средину за учење, осмишљавањем и израдом дидактичких средстава правимо тематске изложбе дечијих радова и рукотворина, организујемо тематске дане и излете, правимо приредбе, организујемо посете у сарадњи са локалном заједницом и родитељима, а у сарадњи са другим школама реализујемо заједничке пројекте (спортка такмичења, квизовe знања научног и историјско-културног карактера). Мотивишемо ученике применом нових метода учења, користимо електронске уџбенике и ИКТ у настави, организујемо радионице по мери детета, радионице за родитеље итд. Једна смо од "ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА”. Дружимо се са писцима и песницима који су у нашој школи радо виђени гости, подстичемо писану реч учешћем на разним литерарним и ликовним конкурсима.

Знајући за то да се деца залажу када је пред њима изазов, када је оно што уче занимљиво и када схватају да је оно што уче важно, учитељи свесни те промене веома пажљиво планирају и припремају наставу и дидактичка средства како би постигли ЦИЉ САВРЕМЕНЕ И ПОДСТИЦАЈНЕ ШКОЛЕ.

Актив учитеља

 

Спортске игре младих

Под покровитељством града Чачка, а у организацији Спортског центра Младост и Савеза за спорт, у четвртак 6. јуна и у нашем граду су одржане Спортске игре младих.

Окупљен је велики број младих из нашег града како би они на којима свет остаје, дружењем кроз спорт и забаву развијали своје друштвене вредности. Ученици и наставници наше школе радо су се одазвали. Након свечаног отварања такмичење је започело.

Ученици млађих разреда уз пратњу својих учитеља такмичили су се у игри Између две ватре, док су наставници физичког васпитања предводили ученике старијих разреда који су се опробали у екипним спортовима. Лепо време и добро расположење су допринели остваривању циља ове манифестације, а то је победа свега онога што се дешава ван самог спортског терена, а то су пријатељство, фер плеј, здрав живот и ведар дух.

Актив учитеља

 

Радионица за ткање

У петак, 5. априла 2019. године, одељење III-1 je са својом учитељицом, уз одобрење директора и сарадњу родитеља, посетило издвојено одељење ОШ ,,Степа Степановић“ у Вранићима. Циљ посете је био учешће у радионици ,,Ткање “, коју су водиле искусне и креативне учитељице школе домаћина.Ученици су примењивали већ стечена знања из предмета Народна традиција и кроз игру и дружење уз аутентичне предмете и алате научили како се од сирове вуне, долази до лепог шала, појаса или украса за кошуљу. Пуни утисака и срећни што су нешто ново научили, понели су своје радове како би направили одељењску изложбу.

Фотографије ученика III-1 у посети издвојеног одељења ОШ ,,Степа Степановић“ у Вранићима, као и учешће у радионици ,,Ткање “ можете погледати ОВДЕ.

Одељење 3/1

 

Драма у школи

У уторак, 2. априла 2019. године, на фестивалу ,,Драма у школи“ чији је домаћин и организатор била ОШ ,,Милица Павловић“, учествовало је и одељење III-1, које је представљало нашу школу, изводећи представу ,,Себични џин“ Оскара Вајлда.

У припреми сцене, костима и у извођењу представе су учествовали сви ученици одељења III-1 са учитељицом , уз подршку и сарадњу родитеља. Представа је добила громке аплаузе, а школа захвалницу. Снимак представе можете погледати на youtubе каналу.

Фотографије са фестивала ,,Драма у школи“ можете погледати ОВДЕ.

Ј. М. Глишовић

 

Покренимо нашу децу

Програм „Покренимо нашу децу“ је намењен ученицима основне школе од првог до четвртог разреда. Вежбе је за те потребе осмислио Српски савез професора физичког васпитања и спорта, а подржали су га Министарство просвете и спорта и компанија „Аква вива“. Циљ овог програма је повећана физичка активност деце, као и утицање на правилно држање тела и развој моторичких способности ученика. Састоји се у свакодневном 15-оминутном вежбању у школи и дворишту. Координатор у нашој школи је учитељица Јелена Мандић.

Вежбање се састоји из 3 модела и то су:

1. Вежбе у учионици – „Веселе столице“ , „Причам ти причу“, „Здрава стопалца“, „Разиграна палица“

2. Вежбе уз музику – „Музичка гимнастика“, „Плеши и заледи се“

3. Вежбе на отвореном простору – „Јесење, зимске и пролећне играрије“

Овај програм уврштен је у Годишњи план рада школе у школској 2017/18.години.

 

ЕКО НЕДЕЉА

Поводом Дана планете Земље, 22.априла, ученици млађих разреда су обележили овај дан активностима током целе недеље:

ПОНЕДЕЉАК: Обилазак Западне Мораве и околине (2. и 3.разред). Ученици су покупили отпатке који су били бачени или их је ветар разнео.

Ученици 2/1 одељења су амбијенталном наставом и интегративном методом повезали све предмете у природном окружењу школе, у близини стазе здравља, учили и уочили ланце исхране, шта се догађа са становницима дрвета када се оно посече, ко брине о дрвећу, када и како га сече и његов значај. На часу ликовне културе цртали су дрво, које живот значи и направили одељенску изложбу.

Ученици четвртог разреда су гледали презентацију на тему загађења воде, ваздуха и земљишта.

УТОРАК: За ученике четвртог разреда организован је тематски дан са садржајима из екологије. Провели су цео дан у природи, у непосредној околини школе, реализујући предметну наставу у разредној настави, комбиновањем амбијенталне наставе и интегративне методе рада. У реализацији су учествовали наставници у учионици на отвореном, у школском дворишту, на пањићима у хладу старих јелки:

српски језик: Причала ми моја планета...(говорна вежба са датим почетком) Марија Петронијевић, професор српског језика

музичка култура: ,,Химна природи“ Слађана Новичић, професор музичке културе

природа и друштво: Обновљиви и необновљиви извори енергије

Како заштитити шуме - Душица Адамовић, професор географије у корелацији са математиком и јединицама за површину читали податке и поредили о површинама исрчених шума и осталим загађивачима

Како заштитити животињски свет шуме – Весна Марковић, професор биологије са посебним освртом на настањене сове у школском дворишту

ликовна култура – групни рад кредама на платоу исред школе на тему ,,Спасимо нашу планету“ - Наташа Јечменић, професор ликовне културе

енглески језик - Парк, Зоран Алексић , професор енглеског језика

физичко васпитање – ,,У здравом телу здрав дух“ одржан на стази здравља, коме је претходило краће предавање Мице Савковић, проф.физичког васпитања, о важности физичке активности у здравом окружењу

СРЕДА Ликовни и литерарни радови на тему заштите животне средине

ЧЕТВРТАК : Еко квиз за ученике 3. и 4. разреда

ПЕТАК: Финале квиза ( 4.разред)

Воћни дан (3.разред)

Ову недељу смо завршили позоришном представом ,,Прича о дрвету“, посетом изложбе радова ,,Пејзажи“ Павла Насковића и изложбом фотографија ,,Човек и планина“. Обишли смо и највећи фикус на Балкану, који је стављен под заштиту, прогласивши га за споменик природе.

Ученици трећег разреда су посадили два стабла у школском дворишту.

 

Маскенбал

Како би поводом новогодишњих празника обрадовали малишане наше школе, млађи разреди су 26. и 27. 12. 2017. год. са својим учитељима организовали традиционални НОВОГОДИШЊИ ХУМАНИТАРНИ МАСКЕНБАЛ И ПРОДАЈНУ ИЗЛОЖБУ.

Свако одељење је имало свој изложбени штанд у холу школе. За време маскенбала трајала је и продајна изложба коју су посетили ђачки родитељи.

Овим начином већ неколико година уназад успевамо да од прикупљеног новца, новогодишњим пакетићима обрадујемо ученике наше школе који су слабијег материјалног стања, истовремено јачајући и међусобну бригу, хуманост, другарство и солдарност међу свим ученицима наше школе. Поред тога, учитељима и њиховим ученицима је дата прилика да изразе своје креативне и предузетничке способности.

Актив учитеља

 

Вредне руке наших ученика

Продајна изложба дечијих радова


Као и сваке године ученици наше школе су обележили најрадоснији празник Васкрс, многобројним активностима у вези осликавања васкршњих јаја. Организована је продајна изложба дечјих рукотворина, избор за најлепше осликано и најтврђе јаје и урађени су панои.


Дар од срца

У оквиру планираних активности у децембру, чији је циљ прикупљање средстава за куповину пакетића и помоћ ученицима слабијег материјалног стања у школи је организована продаја Уницефових честитки. Ученици млађих разреда су учествовали на новогодишњем маскенбалу који је имао хуманитарни карактер, а за време одржавања маскенбала ученици су продавали направљене украсе и честитке. Захваљујемо се свима онима који су са нама поделили радост даривања од срца.


Хуманитарна и еколошка акција ,,ЧЕПОМ ДО ОСМЕХА“


На часовима ЧУВАРА ПРИРОДЕ вредно радимо на очувању животне средине и формирању еколошке свести, спроводећи многе еколошке и хумане акције. Спроводимо акције чишћења непосредног окружења (школског дворишта, парка, учионице). Смањујемо отпад сакупљањем и рециклирањем отпада на часовима ликовне културе, слободних активности и сл.

Недавно смо сакупљали пластичне чепове и прикључили се акцији ,,Чепом до осмеха“, надајући се да наше мало може некима значити неизмерно!

Актив учитеља

 

  • У циљу правилног држања тела и развоја моторичких способности, ученици свакодневно вежбају по петнаест минута у оквиру програма ,,Покренимо нашу децу“.
  • Уживање, вежбање и дружење у учионици или напољу, свакодневно по петнаест минута.
  • Поводом Дана планете Земље, дана 22. априла 2018.год. ученици млађих разреда су учили о Обновљивим и необновљивим изворима енергије.
  • На часу се учи како да уз мало добре воље од нашег града и околине можемо да направимо лепше, уређеније и чистије место за живот.
  • На стази здравља предавање Мице Савковић о важности физичке активности у здравом окружењу.
  • Смањујемо отпад сакупљањем и рециклирањем отпада на часовима ликовне културе, слободних активности.
  • Млађи разреди су 26. и 27. 12. 2017. год. са својим учитељима организовали традиционални Новогодишњи хуманитарни маскенбал.
  • Ученици су на маскенбалу имали дивне и креативне костиме.
  • Своје дивне и креативне радове деца су изложила у оквиру хуманитарне продајне изложбе.