VukKaradzic.jpg

 

Фестивал науке

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Неколико последњих година у оквиру наше школе организујемо фестивал науке по узору на велики фестивал који се организује у Београду. Циљ овог фестивала науке је да кроз многе огледе из неколико природних наука ученици испоље своју креативност и љубав према природним наукама.

Фестивал науке, под називом „Бацимо светлост на науку“, одржава се у новембру, већ неколико година у ОШ „Вук Караџић“ у Чачку.

Фестивал уз помоћ целог колектива, реализује Стручно веће природних наука, са ученицима старијих разреда.

Цела манифестација се састоји од две целине: огледа из биологије, физике и хемије и квиза из познавања природних наука. Најбројнију публику увек чине ученици млађих разреда са својим учитељима, као и ученици старијих разреда, наставници и стручни сарадници. Фестивал посећују и наши бивши ученици.

Ученици демонстратори изводе огледе из биологије, физике и хемије и на тај начин популаризују и приближавају науку ученицима млађих разреда.

Саставни део ове манифестације, је и квиз из познавања природних наука. За квиз се обично користи апликација Каху. Екипе питања прате преко видеобима, а одговарају преко својих мобилних телефона.

 

Актив наставника биологије, физике и хемије

 

Биологија (неке поставке)

Традиционално сваке године Актив природних наука организује фестивал науке са занимљивим експериментима из биологије, физике и хемије. Сврха фестивала је популаризација и приближавање природних наука ученицима првенствено млађег узраста. Посетиоци фестивала нису само посматрачи већ и активни учесници у реализацији огледа уз асистенцију старијих ученика и наставника.

Невидљиви, свеприсутни, опасни, корисни - упознај свет микроба.

Ученицима млађих разреда уз узимање бриса са дланова и засејавање на хранљивим подлогама приближен свет микроорганизама. Могли су да виде већ развијене колоније бактерија и гљивица и да исте посматрају под микроскопом.

Упознајте воденог медведића-најиздржљивија животиња на свету.

Преко направљеног модела, фотографија и под микроскопом посетиоци фестивала су могли да се упознају са најфасцинантнијим створењем на свету.

Можете их кувати у кључалој води, потом их замрзнути, исушити их, изложити радијацији, послати их у свемир, они ће и даље бити живи.

Има их око 900 врста а величина им је око 2 mm. Распрострањени су свуда од високих планина до највећих дубина океана (припадају породици Tardigrada.

Све ми боје лепо стоје-издвајање биљних пигмената из листа.

Када се из листа издвоји доминантни зелени пигмент хлорофил, долази се до открића да то није једини пигмент у листу. Техником хроматографије настаје „трка молекула“ биљних пигмената а ученици су могли сами да одреде које боје се све налазе у листу.

 

Хемија

По угледу на одржавање традиционалног фестивала науке у Београду, у нашој школи је организован мини фестивал науке. Циљ овог фестивала је да кроз огледе ученици заволе предмет, и да кроз своју креативност испоље љубав према природним наукама.

На часовима додатне наставе ученици су стекли рутину у извођењу огледа, препознавање супстанци, и савладали технику рада при извођењу огледа.

Уз помоћ наставнице хемије Станојке Батрићевић и ученика седмог и осмог разреда у холу школе организоване су поставке и изведени многи огледи из хемије, од којих наводимо неке:

- Ерупција вулкана (Реакцијом сирћета и соде бикарбоне долази до издвајања мехурића гаса (CO2), па мешавина пени. Додавање боје побољшава ефекат).

- Ватрена змија (Направити смешу од 10 грама соде бикарбоне и 40 грама шећера. Сипати на центар чиније са водом и запалити после 20 минута. Изгледаће као да „змија излази из чиније“. Потребан прибор: чинија са песком).

- Путић и пламен (Упаљену свећу угасимо, а затим на дим принесемо пламен (шибице упаљача), пламен ће да се пренесе преко дима на свећу и опет ће се запалити).

- Запаљиви сапун (Ставити сапун у посуду и запалити. Јавља се пламен плаве боје, који не изазива бол на кожи).

- Незапаљиви папир (У раствор ацетона и воде ставимо папирну новчаницу. Принећемо упаљено дрвце шибице. Новчаница ће се запалити, али неће изгорети).

- Слоновска паста (У овом хемијском огледу доказујемо да реакцијом хидрогена и детерџената настаје „слоновска паста“). Заснива се на каталитичком распадању водоникпероксида који заједно са сапуном даје ефекат пасте за зубе). Наравно да се не ради о правој пасти за зубе („као да је она слоновима потребна“), већ о наведеној хемијској реакцији.

Интересовање ученика и посетилаца било је велико.

 

Физика на фестивалу

Физичари су нам представили Теслине изуме, трансформатор и куглу, поигравали се светлосним зрацима, демонстрирали тоталну рефлексију и направили ласерски шоу и холограм. Посетиоци су имали прилику да виде испрограмираног робота и бројне огледе везане за густину, притисак, и др.

 

  • Хемијски огледи су привукли пажњу посетилаца, а посебно оглед Ерупција вулкана. Наставница Станојка Батрићевић прати ученике и даје им савете.
  • Присутни су били у чуду када су видели хемијски оглед Незапаљиви папир. Прави оглед који је личио на мађионичарски трик.
  • У овом хемијском огледу доказујемо да реакцијом хидрогена и детерџената настаје „слоновска паста“.
  • Део екипе ученика који су изводили огледе из билогије са наставницом Весном Марковић.
  • Оглед са дрветом из биологије на фестивалу науке.
  • Професорка Живадинка Милићевић Јовановић са својом екипом ученика изводи огледе.
  • Млади физичари су одушевили присутне изводећи огледе. Теслина кугла и Теслин трансформатор су били баш запажени.
  • Зекавичић из VIII-1 је феноменално објаснио и показао рад струјног кола.
  • Након приказаних огледа наставница физике Олга Дукић је организовала завршни квиз.