VukKaradzic.jpg

 

Фестивал науке

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Неколико последњих година у оквиру наше школе организујемо фестивал науке по узору на велики фестивал који се организује у Београду. Циљ овог фестивала науке је да кроз многе огледе из неколико природних наука ученици испоље своју креативност и љубав према природним наукама.

Фестивал науке, под називом „Бацимо светлост на науку“, одржава се у новембру, већ неколико година у ОШ „Вук Караџић“ у Чачку.

Фестивал уз помоћ целог колектива, реализује Стручно веће природних наука, са ученицима старијих разреда.

Цела манифестација се састоји од две целине: огледа из биологије, физике и хемије и квиза из познавања природних наука. Најбројнију публику увек чине ученици млађих разреда са својим учитељима, као и ученици старијих разреда, наставници и стручни сарадници. Фестивал посећују и наши бивши ученици.

Ученици демонстратори изводе огледе из биологије, физике и хемије и на тај начин популаризују и приближавају науку ученицима млађих разреда.

Саставни део ове манифестације, је и квиз из познавања природних наука. За квиз се обично користи апликација Каху. Екипе питања прате преко видеобима, а одговарају преко својих мобилних телефона.

 

Актив наставника биологије, физике и хемије

 

Фестивал науке „Бацимо светлост на науку 4“

У холу школе је у петак, 21. децембра 2018. године, одржан сада већ традиционално, фестивал науке под називом „Бацимо светлост на науку 4“. Фестивал су реализовали ученици и Стручно веће за природне науке, уз помоћ и подршку свих запослених у школи, као и родитеља. Огромно залагање свих учесника и сарадника учинило је овај догађај највећом манифестацијом ове врсте у граду и околини.

Током Фестивала, кроз огледе, радионице и у оквиру квиза знања, ученици и остали посетиоци имали су прилику да практично виде све оно што се теоријски обрађује током редовне наставе на часовима биологије, физике и хемије. Овакав начин учења значајно поспешује усвајање наставних садржаја, повезује садржаје из више предмета и развија љубав према науци. Посебна вредност ове манифестације је развијање љубави према науци код ученика млађих разреда. Заједно са својим наставницима разредне наставе, они су најбројнија публика фестивала.

Еко-кућа, торнадо, Теслин трансформатор, вештачка крв, ефекат стаклене баште, фрактали, оптичке илузије, ватра, вулкани и експлозије, само су неки од експеримената и поставки са којима су старији ученици упознали своје другаре.

У оквиру Фестивала реализован је и квиз знања из природних наука. Такмичиле су се четири екипе ученика од петог до осмог разреда. Квиз је реализован уз помоћ информационо-комуникационих технологија у апликацији Каху (kahoo.it). Победничка екипа је показала сјајно знање. У саставу екипе, биле су Милица Баковић, Николија Нина Тимотијевић, Александра Корићанац и Марта Крвавац.

Осим овог Фестивала, у школи се веома успешно реализују и друге манифестације, којима се врши промоција науке. Организују се и мање радонице у оквиру „Дана отворених врата“ за предшколце, као и мини-фестивали за децу из чачанских вртића.

На овај начин наша школа се показала као врхунска образовна установа, која ученицима пружа одличне услове за образовање и васпитање. Доказ тога су наши ученици, који су сада у чачанским средњим школама, где показују сјајне резултате, при чему и даље учествују у свим нашим манифестацијама. Осим тога, овакав начин образовања довео је до тога да су наши ученици постигли најбољи резултат на завршном испиту.

По завршетку Фестивала почињу припреме за следећи. Надамо се, још бољи и још већи.


Стручно веће за природне науке
Живадинка Јовановић Милићевић, проф. биологије
Весна Марковић, проф. биологије
Ненад Пауновић, проф. физике
Олга Дукић, проф. физике
Јасна Рацковић, проф. хемије

 

Биологија (неке поставке)

Традиционално сваке године Актив природних наука организује фестивал науке са занимљивим експериментима из биологије, физике и хемије. Сврха фестивала је популаризација и приближавање природних наука ученицима првенствено млађег узраста. Посетиоци фестивала нису само посматрачи већ и активни учесници у реализацији огледа уз асистенцију старијих ученика и наставника.

Невидљиви, свеприсутни, опасни, корисни - упознај свет микроба.

Ученицима млађих разреда уз узимање бриса са дланова и засејавање на хранљивим подлогама приближен свет микроорганизама. Могли су да виде већ развијене колоније бактерија и гљивица и да исте посматрају под микроскопом.

Упознајте воденог медведића-најиздржљивија животиња на свету.

Преко направљеног модела, фотографија и под микроскопом посетиоци фестивала су могли да се упознају са најфасцинантнијим створењем на свету.

Можете их кувати у кључалој води, потом их замрзнути, исушити их, изложити радијацији, послати их у свемир, они ће и даље бити живи.

Има их око 900 врста а величина им је око 2 mm. Распрострањени су свуда од високих планина до највећих дубина океана (припадају породици Tardigrada.

Све ми боје лепо стоје-издвајање биљних пигмената из листа.

Када се из листа издвоји доминантни зелени пигмент хлорофил, долази се до открића да то није једини пигмент у листу. Техником хроматографије настаје „трка молекула“ биљних пигмената а ученици су могли сами да одреде које боје се све налазе у листу.

 

Хемија

По угледу на одржавање традиционалног фестивала науке у Београду, у нашој школи је организован мини фестивал науке. Циљ овог фестивала је да кроз огледе ученици заволе предмет, и да кроз своју креативност испоље љубав према природним наукама.

На часовима додатне наставе ученици су стекли рутину у извођењу огледа, препознавање супстанци, и савладали технику рада при извођењу огледа.

Уз помоћ наставнице хемије Станојке Батрићевић и ученика седмог и осмог разреда у холу школе организоване су поставке и изведени многи огледи из хемије, од којих наводимо неке:

- Ерупција вулкана (Реакцијом сирћета и соде бикарбоне долази до издвајања мехурића гаса (CO2), па мешавина пени. Додавање боје побољшава ефекат).

- Ватрена змија (Направити смешу од 10 грама соде бикарбоне и 40 грама шећера. Сипати на центар чиније са водом и запалити после 20 минута. Изгледаће као да „змија излази из чиније“. Потребан прибор: чинија са песком).

- Путић и пламен (Упаљену свећу угасимо, а затим на дим принесемо пламен (шибице упаљача), пламен ће да се пренесе преко дима на свећу и опет ће се запалити).

- Запаљиви сапун (Ставити сапун у посуду и запалити. Јавља се пламен плаве боје, који не изазива бол на кожи).

- Незапаљиви папир (У раствор ацетона и воде ставимо папирну новчаницу. Принећемо упаљено дрвце шибице. Новчаница ће се запалити, али неће изгорети).

- Слоновска паста (У овом хемијском огледу доказујемо да реакцијом хидрогена и детерџената настаје „слоновска паста“). Заснива се на каталитичком распадању водоникпероксида који заједно са сапуном даје ефекат пасте за зубе). Наравно да се не ради о правој пасти за зубе („као да је она слоновима потребна“), већ о наведеној хемијској реакцији.

Интересовање ученика и посетилаца било је велико.

 

Физика на фестивалу

Физичари су нам представили Теслине изуме, трансформатор и куглу, поигравали се светлосним зрацима, демонстрирали тоталну рефлексију и направили ласерски шоу и холограм. Посетиоци су имали прилику да виде испрограмираног робота и бројне огледе везане за густину, притисак, и др.

 

  • Хемијски огледи су привукли пажњу посетилаца, а посебно оглед Ерупција вулкана. Наставница Станојка Батрићевић прати ученике и даје им савете.
  • Присутни су били у чуду када су видели хемијски оглед Незапаљиви папир. Прави оглед који је личио на мађионичарски трик.
  • У овом хемијском огледу доказујемо да реакцијом хидрогена и детерџената настаје „слоновска паста“.
  • Део екипе ученика који су изводили огледе из билогије са наставницом Весном Марковић.
  • Оглед са дрветом из биологије на фестивалу науке.
  • Професорка Живадинка Милићевић Јовановић са својом екипом ученика изводи огледе.
  • Млади физичари су одушевили присутне изводећи огледе. Теслина кугла и Теслин трансформатор су били баш запажени.
  • Зекавичић из VIII-1 је феноменално објаснио и показао рад струјног кола.
  • Након приказаних огледа наставница физике Олга Дукић је организовала завршни квиз.