VukKaradzic.jpg

 

Актуелности

Актуелности

Наша школа вам отвара врата, вредни наставници се труде улажући своју енергију, знање, напредне технологије и много љубави да наставу учине квалтетном и интересантном. Ученици им ту љубав и знање враћају добрим оценама, примерним понашањем, честим нагарадама и признањима.


Када препознамо таленте код ученика, помажемо им да их развију и унапређују. Трудимо се да сви заједно развијамо емпатију и вршњачко учење. Остварујемо сталну и добру сарадњу са родитељима. Родитељи су ту да нам помогну да заједно стварамо бољи и квалитетнији развој и образовање деце.

Мотивишемо ученике да према својим интересовањима буду део неке секције, да буду укључени у ученички парламент, да развијају креативност и да од малих ногу стварају, размишљају, такмиче се и напредују...

У овој теми Aктуелности нудимо вам извештаје многих догађаја: разне свечаности, награде и такмичења, пројекте, дечије радове, песничке вечери, путовања, излете, и све оно што су наши ученици и наставници постигли.


Проф. Снежана Славковић


Прва награда на конкурсу „ Нацртај своју лектиру“

Издавачка кућа Бигз школство је почетком новембра расписала конкурс за ученике од првог до четвртог разреда са задатком да илуструју једну од 11 предложених бајки Десанке Максимовић. Прву награду према оцени стручног жирија освојила је Ружица Тодоровић ученица 4/4.
Искрене честитке победнику конкурса!

 

Освојене три награде на општинском такмичењу у лепом говору

На општинском такмичењу у лепом говору одржаном у суботу, 8. децембра 2018. године, ученици наше школе су постигли велики успех. На даљи ниво такмичења су се пласирале Сара Бабић из одељења 4/3 која је освојила прво место и Марта Јездимировић 4/4 која је освојила треће место у категорији ученика млађих разреда. Ученица 8/5 Александра Ковачевић је у својој узрасној групи освојила прво место.
Честитамо ученицима и њиховим менторима на постигнутом успеху.

 

Такмичење у лепом говору

У петак, 30. новембра 2018. године са почетком у 12 часова, одржано је такмичење у лепом говору за ученике млађих разреда. Препорука Стручног већа за српски језик на нивоу града је била да се казују текстову који нису дужи од 3 минута, као и да одабир дела репрезентује срспску културну баштину. Учествовало је 28 ученика, а на општински ниво такмичења су се пласирали следећи ученици:

 • Стефан Стевановић II/2 са текстом ,, Месец ”, Момо Капор
 • Лена Мирић II/2 са текстом ,, Осмех лепе Ане”, Станоје Макраџић
 • Давид Николић II/3 са текстом ,, Јенка мађионичар” , Борис Крепоткин
 • Јелисавета Јовановић III/1 са текстом ,, Цица” Лидија Николић
 • Магдалена Милошевић III/3 са текстом ,, Прича о незахвалном мишу”, Душко Радовић
 • Сара Бабић IV/3 са текстом ,, Пут у средиште бајки”, Мирјана Ђапо
 • Марта Јездимировић IV/4 са текстом ,, Девојка и кнез Јово”, народна приповетка
 • Сара Шулубурић IV/5 са текстом ,, Прича за лаку ноћ” , Дејан Алексић

Комисију су сачињавали : Катарина Секуловић, Јелица Трифуновић, Душица Николић и Марина Спасојевић, руководиоци Стручних већа за млађе разреде.

Такмичење за ученике старијих разреда је одржано у понедељак, 3. децембра 2018. Комисија у саставу Марија Петронијевић, Гордана Шкавовић и Јелена Бојовић за најбоље пласиране ученике је прогласила:

 • Сару Иванковић V/3 са текстом ,, Велика шарена лопта ”, Добрице Ерића
 • Милицу Пећинаревић V/3 са текстом ,, Небеска река”, Гроздане Олујић
 • Милицу Баковић VIII/3 са текстом ,, У сенци живота” , Биљане Десанчић
 • Александру Ковачевић VIII/5 са текстом ,, Краљ Лир ” Вилијема Шекспира

Oпштинско такмичење ће се одржати у ОШ „ Милица Павловић“ у суботу, 8. 12. 2018. године. Честитамо свим ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успеху.

 

Прва награда на фестивалу науке

На дванаестом Фестивалу науке који се ове године одржао од 29.11. до 2. 12. 2018.године, тема за наградни конкурс је била „ Да смеће не буде веће“.

По много чему посебан и нимало лак задатак – поигравање са пластичним кесама ради подизања свести о њиховој улози у загађивању наше планете.

Наша школа је и ове године учествовала са 14 радова у 3 категорије, а ученицима седмог и осмог разреда помагали и ученици петог и шестог разреда – једна група је израђивала гардеробу и мања наставна средства, а друга група торзо са унутрашњим органима – све од пластичних кеса. Експонат вредан пажње је на конкурс послала и ученица 44 Ружица Тодоровић, уз помоћ свог ментора учитељице Милене Ђулић. Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала.

Подршку ученицима у раду су пружиле наставнице Весна Марковић , Наташа Јечменић и Олга Дукић. Најбоље радове очекују вредне награде које ће доделити организатори Фестивала у сарадњи са дугогодишњим пријатељима Фестивала – Издавачком кућом Клетт и магазином „ Национална географија“.

Честитамо ученицима и наставницима на труду и успеху.

 

Дан школе

У четвртак 8.11.2018. године свечано је прослављен Дан школе у присуству многобројних званица. Програм су припремиле: професорке Јелена Бојовић (рецитал), Слађана Новичић (хор) и Наташа Јечменић (сцена).

У холу школе су изложене две поставке ликовних радова - изложба радова бивше ученице школе Виолете Ковачевић и изложба фотоколажа који су плод петогодишње сарадње школе и наставника са Уметничком галеријом „Надежда Петровић“.

Поводом Дана школе, расписани су литерарни и ликовни конкурс и конкурс за најбољу презентацију на тему Живот и дело Вука Караџића. Ученике који су освојили прва места на овим конкурсима директор је наградио. Детаљније информације о прослави Дана школе мошете наћи на следећем линку: Дан школе.

 

Извештај о планинaрској трци

Дана 15. 9. 2018. године одржана је Велика планинарска трка у организацији Планинарског друштва „ Каблар“. Истовремено, ова акција је део заједничке републичке акције „ Дан пешачења у Србији“ која се тог дана обележавала у Србији.

Петнаест ученика предметне наставе предводио је професор географије Иван Рвовић. Ученици млађих разреда кренули су у пратњи родитеља и својих учитеља. То су била одељења 4/2, 4/4, 4/5 и 3/1.

У 6:50 кренули смо возом са железничке станице ка Овчар Бањи, где смо се по доласку упутили ка Планинарском дому. Након обраћања чланова планинарског друштва и пригодног послужења, учесници трке су кренули даље. Стазом број три (Каблар) након три сата и неколико кратких пауза, стигли смо до врха планине где смо били почашћени водом, воћем и слаткишима. На Видиковцу се нисмо предуго задржали због масовности групе. Кренули смо назад стазом број четири (Грабова коса) пуни лепих утисака. Половину ове стазе смо препешачили уз дечију песму и смех, а потом нам је доживљај покварила киша. Убрзано смо се спустили до Планинарског дома где је био припремљен ручак на који већина није отишла због отежаних временских прилика.

Са ове трке носимо успомене на лепо дружење, леп крајолик и многе особености Овчарско - кабларске клисуре.


Нада Шкавовић, учитељ

 

Позивница за Дан школе

У четвртак 8. 11. 2018. године прослављамо Дан школе. Позивамо Вас да будете драг гост.


Ученици и запослени школе

 

Квиз одржан поводом прославе Дана школе

У оквиру манифестација којим се обележава Дан школе, за ученике четвртог разреда у понедељак 5. 11. 2018. године организован је квиз у холу школе уз присуство родитеља, ученика, директора и осталих колега.

Тематика квиза везана је за живот и рад Вука Караџића. Организатори су учитељи четвртог разреда са педагошким асистентом Снежаном Недић и Небојшом Милетићем као техничким сарадником. Жири су чинили учитељи Наташа Ралић, Јасминка Марић Глишовић, Мира Куртић , док је почасни гост жирија била учитељица Катарина Секуловић.

У квизу је учествовало пет тимова који су представљали своја одељења. Екипу су чинила четири ученика и маскота маскирана у Вука Караџића. Ученици су одговарали на разноврсна питања и решавали различите задатке о животу и раду Вука Караџића, загонетке и одгонетке, састављали најдуже речи од задатих слова, састављали пословице од задатих речи.

Награђени су сви ученици, учесници квиза, а посебно три првопласирана тима. Прво место је освојило одељење 4/3, друго место одељење 4/5, а треће место одељење 4/2.


Актив учитеља четвртог разреда

 

„Заједно против алкохола“

Полицијска управа у Чачку у периоду од 24.10. до 25.12.2018. године, реализује пројекат превенције под називом „Заједно против алкохола“ за ученике осмог разреда на територији Чачка.

Циљ пројекта је подићи свест ученика о штетности алкохола и проблему угрожавања безбедности под његовим утицајем. Планиране активности подразумевају радионице у трајању од 45 минута и поделу флајера.

За ученике наше школе, предавање је одржано у четвртак и петак, 1. и 2. новембра, а предавач је био Александар Рисимовић, самостални полицијски инспектор.

 

Настава у природи за ученике млађих разреда – Копаоник 2018. године

У периоду од 30. септембра до 10. октобра 2018. године, за ученике млађих разреда је реализована настава у природи на Копаонику у хотелу „Сребрна лисица“ за ученике другог, трећег и четвртог разреда.

На планини смо учили једни од других, од својих учитеља, рекреатора и од саме природе. Боравак у хотелу, чији запослени заслужују сваку похвалу, укусна и богата трпеза, хигијена, љубазно особље, део су утисака којима смо обогатили своја искуства. Срдачни загрљаји и осмеси, говорили су више од фотографија, којима смо забележили све лепе догађаје за време боравка. Планирани садржаји наставе у природи су у потпуности реализовани.


Актив учитеља

 

Светски дан поште

Поводом Светског дана поште 9.10.2018.године, у школи смо организовали једну занимљиву активност. Ученици су једни другима писали писма која су доносили у библиотеку. Затим су обавештавали свог друга да га писмо чека у библиотеци, а онај ко би долазио да узме писмо, узимао би и једну књигу. Циљ ове активности био је да се подстакне лепота писаног изражавања, да се осети драж примања писма, али и да се подстакне читање.


Библиотечка секција

 

Вуковци за понос

У уторак, 12. јуна 2018. године, у холу школе је одржана приредба поводом свечане доделе Вукових диплома и проглашења ђака генерације. Ове године 30 ученика је понело Вукове диплoме, а за ђака генерације је проглашен Михаило Павловић, ученик одељења 8/2 , носилац седам посебних диплома.

 

Још једна трећа награда на Републичком такмичењу

На Републичком такмичењу из хемије, које је 19. и 20. маја 2018. године одржано у Београду, ученик наше школе Бошко Танасковић VIII2 оствариo је сјајан резултат освојивши трећу награду.

Честитамо ученику и његовој наставници на постигнутом резултату са жељом да и у будућности постижу запажене резултате.

 

Прво место за школски лист "Вуковац"

Dobrodoslica ucitelja

На шестом Сајму школског издаваштва који је одржан у петак, 27. 04. 2018. године у ОШ "Кирило Савић" у Ивањици лист наше школе "Вуковац" проглашен је најбољим школским листом у категорији основних школа Моравичког управног округа.

 

Велики успех ученика ОШ „Вук Караџић“
на кросу РТС-а

На теренима СЦ „Младост“ 11.05.2018. године одржан је крос РТС-а у 10 часова.
Сви ученици чачанских основних и средњих школа као и предшколских установа узели су учешће на кросу.


Екипно смо заузели највише првих места у рангу основних школа на територији Општине Чачак.

Добили смо два пехара: један за најмасовнији одзив ученика, а други за екипни успех ученика.


ОШ „Вук Караџић“ наставља да ниже спортске успехе, баш као и успехе на такмичењима у знању.

 

 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Уздужни пресек листа, Ива Ферлуга 6/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Цвет, Гала Правдић 7/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Ћелија, Тијана Шутић 6/3
 • Дидактичка средства за наставу биологије, израђена од пластичних кеса - Транспирација, Сања Максимовић 7/5
 • Наставно средство – торзо са унутрашњим органима је освојио прво место и био део знаничне поставке Фествала. - Сања Максимовић и Нина Петровић 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Нина Петровић, 7/5 .
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Украсили смо кабинет биологија са радовима од пластичних маса - Јана Вучељић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лариса Николић, 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нина Петровић 7/5
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Ружица Тодоровић, 4/4
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Лука Миладиновић, 5/1
 • Креирали смо гаредеробу од пластичних маса - Нађа Мунић, 5/1
 • Наши ученици су показали најбоље резултате на завршном испиту у јуну школске 2017/18. године.
 • С поносом смо додели 30 награда нашим најбољим ученицима - Вуковцима, дана 12. јуна, 2018. године.
 • На сајму издаваштва наш лист Вуковац проглашен је за најбољи школски лист.
 • Учитељица Наташа Ралић помаже будућим ученицима у цртању првих цртежа на ликовној радионици у оквиру „Школе по мери првака", одржаној 17. марта, 2018. год.
 • У „Школи по мери првака" у радионици Весела математика, будући ученици су осетили лакоћу при учењу математике.
 • Ученици осмог разреда су будућим првацима приближили физику и неке Теслине изуме, стварајући много занимљиву атмосферу.
 • У уторак, 27. марта 2018. године, одржано је књижевно вече посвећено песникињи Љиљани Браловић, која живи и ствара у живописном селу Прањани.
 • Други април се обележава као светски дан особа са аутизмом. У Европи пет милиона особа има аутизам, док у Србији нема прецизних података, али према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи живи око 2500 таквих особа.
 • У оквиру пројекта "Покренимо нашу децу" на часовима увек имамо неку физичку активност.
 • Ученици су уживали у шетњи и учењу на Тари. Ово им је била једна од најлепших Школа у природи.
 • Учитељица Јелена Мандић на бини са ученицима изводи сцену са прелепим маскама и костимима.
 • Пожелели смо добродошлицу првацима уз прелеп програм наших старијих ученика. Било је рецитала, музике, песме и игре.